Det
är inte bara träna man behöver göra för att nå resultat när det gäller fysiks
ansträngning, man måste äta ordentligt också. Ordentligt och rätt. Det börjar
dra ihop sig till vandringssäsong och då är det bra att ha lite extra energi i
ryggsäckslocket så man inte sliter för mycket innan det är möjligt att stanna
och äta ordentligt. Dessutom är dessa energikakor suveräna om man är ute på
lååååååång träning och det ska jag vara snart. En ordentlig utmaning har jag
framför mig nämligen att ”springa” ett 24-timmars lopp tillsammans med Petra
Månström som driver maratonbloggen. Så, förutom att cykla i regn, lera och på
försvinnande stigar idag har jag gjort energikakor för träning och vandring.

Ni
som ska ut på vandring i sommar och höst, prova och gör några stycken men tänk
på att inte okynnes äta dem bara för att de är så goda, för de är
energispäckade! Perfekta som nödproviant.

Så här kan de se ut

FriskaStegs
energibitar

100
g valnötter100
g hasselnötter

50
g mandel

100
g torkad frukt aprikoser, fikon och jordgubbar

1
dl vetemjöl

2
tsk kanel

1
dl honung

1
dl farinsocker

100
g mörkblockchoklad minst 70%

Kokosflingor

Gör
så här:

·
Mal nötter och hacka frukten fint. Blanda
med mjöl och kanel.

·
Värm honung och socker på medelvärme
tills det smälter. Rör ner det i mjölblandningen.

·
Bred ut smeten cirka cm tjockt i en form
klädd med bakplåtspapper, platta eventuellt till kakan lätt med oljade händer.

·
Grädda mitt i ugnen i 150° ca.35 min. Låt
kallna och skär sedan upp i rektangelformade bitar.

·
Smält chokladen i vattenbad och doppa undersidan
av bitarna i chokladen.

·
Strö kokos på en bricka och placera energikakorna
med chokladsidan neråt och låt stelna.

·
Slå in energikakorna i plastfolie och
spara i frysen tills du behöver dem. Ska du använda dem när det är
högsommarvärme kan du hoppa över chokladen som trots att den är 70 % kan bli
lite kladdig.