Ingen
har väl undgått kostråden om att äta fet fisk minst tre gånger i veckan för att
få i sig de nyttiga Omega-3-fettet (DHA) samt D-vitamin? Frågan är väl bara
HUR? Hur ska jag göra för att få till tre måltider? Personligen är jag så
lyckligt lottad så jag lagar själv både lunch och middag och har alltså 14
lagade måltidschanser under en vecka att få till 3 måltider med fisk. Låter inte
så svårt när man ser det så, va? Om jag då avslöjar att det finns 21 chanser
till under en vecka att äta fisk, hur svårt kan du då tycka att det är att få i
sig fisk 3 gånger på 35 måltider? Eller säg 30 ifall man hoppar över några
mellanmål. För det är bara att inse, under en dag bör man äta: frukost, litet
mellanmål istället för fika, lunch, litet mellanmål igen istället för fika och
middag.
Fiske är ju även en trevlig
sysselsättning både sommar och vinter.
Behöver
du ändå lite inspiration? Ät makrill på
två hårdbrödskivor och ett kokt ägg till frukost två gånger i veckan. Ät sill
och potatis till mellanmål en gång i veckan, japp – fler sillar än potatisar
och hellre glasmästarsill än de med krämiga såser. Ät en räksallad eller sallad Nicoise
till lunch och ungsbakad lax samt torskgryta till middag. Volá! Där var
5-6 måltider med fisk i veckan utan att det för den skull blev upprepningar.
Vilka
fiskar och varför? Sill, torsk, kolja, makrill, lax, räkor, hummer och krabba
innehåller mycket Omega 3-fetter och mineraler. D-vitamin som bland annat motverkar
benskörhet och som både äldre samt växande barn bör äta finns mycket i lax och sill. För att
motverka åderförfettning bör äldre människor äta mycket B12 som finns i torsk och
räkor. Det sägs också att fet fisk minskar risken för Alzheimer och ger en
bättre minnesfunktion så om vi får det på köpet är det ju inte så tokigt att
äta nyttigt.