Att
äta ”al desco” är inte ännu ett positivt Italien-inspirerat matfenomen utan ett
negativt sådant. Tyvärr är vi många som då och då känner att lunchrasten inte
räcker till eller så tror vi att vi är smarta och sparar in lite tid genom att
äta vid skrivbordet istället för att sitta vid ett matbord och äta. Om jag äter
vid skrivbordet/datorn istället för att ta tid att äta i matsalen/fikarummet så
hinner jag med ett gympass, en löprunda eller ett yogapass kanske man tänker.
Men tänk igen! Mattider och rutinerna runt ätandet är ungefär lika viktiga som vad
du äter.
En Omegarik sallad blir inte
densamma om den hastas in i munnen.
Äter
du ”al desco” och då inkluderar jag skrivbordet, datorn, Tv:n, tidningen etc.
så blir måltiden inte en lugn återhämtning då kroppen känner vad den får i sig.
Då du känner vad och hur mycket du äter. Vad maten smakar och om du verkligen
är mätt eller behöver äta mer. Att äta medan man gör något annat innebär att du
inte är medvetet närvarande i ätandet och framför allt yngre personer kan få
olika (om än enkla) matstörningar. Ligger vår koncentration på något annat
medan vi äter smakar maten mindre, vi äter mer och fortare, blir inte lika
mätta på samma mängd mat och framför allt. Måltiden blir inte en energigivande
paus och matupplevelse.
Halva matupplevelsen är givetvis
matlagningen, även i cykelkläder på väg mot träning. Förberedelser gör både
träningen bättre och måltiden mer njutbar.
Så du
som tror du gör en hälsoförtjänst genom att skynda dig att klämma in ett pass
under lunchen och slänga i dig maten medan du utför andra uppgifter; Tänk om!
Tänk rätt! Och tanka rätt energi & mängd